Forside » Lån » Lån til andelsbolig

Bliv klogere på at låne til en andelsbolig

Overvejer du at tage et andelsboliglån, er der flere ting, du skal overveje, når du skal låne penge. Det kan være alt fra størrelsen på de månedlige ydelser, om det skal være til fast eller variabel rente til muligheder for afdragsfrihed, og hvordan andelsboligforeningens økonomi er. Bliv klogere på lån til andelsbolig her.

Udfyld formularen nedenfor, så er du allerede godt på vej til finde det bedste lånetilbud for dig.

Den månedlige ydelse er et gennemsnitlig estimat på denne type lån, og kan derfor godt afvige fra det endelige beløb

De bedste lån lige nu

Find lån til andelsbolig her

Udbyder

Beløbsramme

Rente

Bedømmelse

1

10.000 - 500.000 kr.

Beløb

2,95 - 20,95%

Rente

9.8/10

ansøg her

0 har ansøgt i dag

*Beregningseksempel: Samlet kreditbeløb 100.000 kr. ÅOP 3,80 %. Variabel debitorrente 3,48 %. Etablering 1.000 kr. Samlet tilbagebetaling 111.690 kr. Løbetid 5 år. Rentespænd 1,25-20,95 %

2

10.000 - 500.000 kr.

Beløb

3,55 - 24,99%

Rente

9.5/10

ansøg her

0 har ansøgt i dag

Renten er variabel og afhænger af din kreditvurdering. Samlet kreditbeløb 150 000 kr. Løbetid 11 år, Variabel debitorrente 6,95%. Etablering 500 kr. ÅOP 7.25%. Samlet tilbagebetaling: 215 487 kr eller 1 629 kr/månad (132 ydelser). Løbetid 1-15 år. Rentespænd 3,55%-24,99%.

3

3.000 - 500.000 kr.

Beløb

2,95 - 24,99%

Rente

9.4/10

ansøg her

0 har ansøgt i dag

Beregningseksempel: Lånebeløb på 150.000 kr. med 12 års tilbagebetalingstid, nominel rente på 6,7 % og åbningsgebyr 3.000 kr. har ÅOP 7,19 % og et samlet tilbagebetalingsbeløb på 221.691 kr. Tilbudt tilbagebetalingstid 1-15 år, hvor renten varierer mellem 2,95-24,99 %.

Undersøg andelsforeningens økonomi

Når du køber en andel i en forening, indgår du per automatik i andelsforeningens økonomiske forhold. Det betyder i realiteten, at de valg foreningen har truffet omkring foreningens økonomi, kan få indflydelse på din egen økonomi. Har andelsforeningen for eksempel taget et afdragsfrit lån, kan det skyldes, at foreningen har haft et renoveringsprojekt og derfor valgt at udskyde betalingerne på lånet for en periode. Du bør således undersøge, om lånet skal tilbagebetales igen snart, og om du så eventuelt kan få et nedslag i prisen for din andel, så du ikke bliver ramt af ekstra regninger.

Hvorfor er det vigtigt, at foreningen har en sund økonomi?

Til enhver bolig følger der oftest vedligeholdelsesudgifter og eventuelt renovationsomkostninger. Undersøg foreningens formue for at vurdere, om foreningen har en sund økonomi. Hvis ikke foreningen har sparet penge op, kan du risikere en stigning i boligafgiften for at kunne dække fremtidige renovationsopgaver. Det er en god idé at indhente andelsforeningens regnskab for de sidste fem år, så du kan få godt indblik i foreningens økonomiske forhold. Du kan også læse ud af referatet fra den seneste generalforsamling, om der er vedtaget beslutninger omkring kommende renoverings- eller byggeprojekter, der kan påvirke boligafgiften.

Undersøg fakta og sammenlign priser på andelsboliglån

Skal du købe en andelsbolig, er der flere muligheder for at tage et andelsboliglån. Du kan tage lån til en lav variabel rente, eller en fast rente med en løbetid op til 30 år, tage lån med afdragsfrihed eller tage et kreditlån. En tommelfingerregel er, at du oftest skal lægge en vis procentdel i egen udbetaling af lånet. Er du i tvivl om, hvordan du bedst muligt finder frem til det billigste andelsboliglån, kan du starte med at indhente 3 lånetilbud fra 3 forskellige udbydere, så du kan sammenligne priserne og fakta om andelsboliglån. Du kan sammenligne omkostningerne ved at se på ÅOP. ÅOP er de årlige omkostninger i procenter, der viser dig, hvad det koster at have et lån inklusive renter og alle omkostninger. På den måde kan du nemt gennemskue, hvor det er billigst at tage et andelsboliglån.

Er andelsboligforeningen ordentlig forsikret?

Det er ikke kun boligforeningens gæld og formue, der er værd at kigge ind i. Ejendomsforsikring i andelsforeningen er også vigtig at få indblik i. Hvis ejendommen ikke er forsikret mod brand, bygningsskader, svampeskader og så videre, kan du risikere at skulle være med til at dække omkostningerne i tilfælde af, at der opstår brand eller andre skader. Forhold dig kritisk til, om ejendommen er ordentlig forsikret ud fra ejendommens alder, beliggenhed og historik for skader i det hele taget.

Er køb af andelsbolig en god investering?

Køb af andelsbolig kan udmærket være en fornuftig investering afhængig af, hvordan priserne på boligmarkedet udvikler sig. Et andelsboliglån i forhold til et ejerboliglån er overkommeligt for de fleste, og derfor er andelsboliger generelt eftertragtet og en måde at komme ind på boligmarkedet på. Boligens værdi, udvikling i rentesatsen, finansiering og så videre har alt sammen betydning for, om køb af andelsbolig er en god investering.

Hvordan indfrier du din gæld?

Umiddelbart skulle man tro, at hvis man indfrier sin gæld før tid, så sparer man en masse renter. Du kan til enhver tid vælge at indfri restgælden i dit andelsboliglån. Men du skal være opmærksom på, hvad der står i lånebetingelserne fra låneyderen. Der kan nemlig være forbundet relativt store gebyrer ved at indfri sin gæld før tid. Nogle får omlagt deres lån for at indfri gælden før tid, men der er også gebyrer ved at omlægge sit lån. Hvis der ikke er så lang løbetid tilbage, kan de måske slet ikke betale sig at indfri gælden før tid i forhold til de renter, der er at spare. Så pas på at du ikke drukner i lånegebyrer og gebyrer forbundet med indfrielse af gæld. Spørg en professionel rådgiver til råds og få det regnet grundigt igennem, inden du ændrer på indfrielse af restlån eller tilbagebetaling af andelsboliglånet.

Få professionel hjælp i hele købsprocessen

Der er mange ting at sætte sig ind i, når man skal låne penge til en bolig. Det er derfor altid en god idé at få professionel hjælp til at tage dig gennem hele købsprocessen. Din bank kan helt sikkert rådgive dig i finansiering af købet, men banken har selv en interesse i, at du tager lån til andelsboligen hos dem. Så udover din egen bank er det en god idé at søge råd andre steder. Der findes forskellige digitale løsninger til sammenligning af låneomkostninger i markedet. Derudover kan du også vælge at få personlig rådgivning af en boligadvokat, som varetager dine interesser og er mellemled mellem dig, din bank og andelsforeningen. Uanset hvor du søger råd, handler det om, at du føler dig mere tryg i hele købsprocessen og ikke overser vigtige informationer i dokumenterne, der kan have konsekvenser for din økonomi på sigt.

Hvad bliver din månedlige boligafgift, og hvad har du råd til?

I sidste ende handler det om, hvad du har råd til at sidde for hver måned. Det vil sige, hvad bliver din månedlige boligafgift? Har du taget højde for eventuelle meromkostninger på sigt i foreningen? Hvor stor er din månedsløn og andre indtægter? Læg et månedsbudget og få overblik over de månedlige ydelser og dine månedlige indtægter. Læg budget på kort og lang sigt, da lånet jo kan have en løbetid på op til 30 år. Andre faktorer som prisstigninger på forbrugsvarer, planer om forøgelse af familien med børn kan også have en indvirkning på privatbudgettet.

Andelsboliglån FAQ:

Hvad er en god rente på andelsboliglån?

Er renteniveauet lavt, kan du med fordel få en god fast lav rente til dit andelsboliglån med en lang løbetid. Stiger renten på sigt, er du således sikret i tilbagebetalingsperioden, at renten ikke ændrer sig.

Hvad koster et andelsboliglån på 1 mio?

Ønsker du at tage et andelsboliglån på 1 mio. kr. skal du oftest lægge en mindre andel i egen udbetaling. Det vil sige, at du for eksempel selv betaler 5 %, mens du låner 95 %. Omkostninger for at låne penge består typisk af renten på afdrag af lånet, administrationsgebyrer og afgifter til staten. De samlede omkostninger på 1 mio. kr. afhænger således af, hvor stor egen udbetaling du lægger, og hvor lang løbetiden er på lånet.

Hvad koster det at låne 500.000 til andelsbolig?

Det samme princip for størrelsen på din egen udbetaling og lånet gælder også ved lån af 500.000 kr. til en andelsbolig. Hvis du ændrer i forudsætningerne for lånet, herunder størrelsen på egen udbetaling og tilbagebetalingsperioden, kan du få de samlede omkostninger ned.

Kan man få afdragsfrihed på andelsboliglån?

Ja, det er muligt at få afdragsfrihed på andelsboliglån. Det kan variere hvor lang tid du kan få afdragsfrihed fra forskellige lån. Derfor er det en god idé at sammenligne mulighederne i markedet og vurdere, hvem kan tilbyde det bedste afdragsfrie andelsboliglån.

Lånebeløb
Beregn lån
Almindelige lån